Carnaval in Spanje

er is geen aangenamer val
dan een carnaval
je valt namelijk naar boven
het is een val in de blijheid………..

Net zoals in Nederland viert Spanje carnaval. Tijdens het bewind van Franco was dat absoluut verboden. De vermommingen zouden immers gebruikt kunnen worden door terroristen en misdadigers. In de jaren zestig stonden de autoriteiten het feest met tegenzin toe maar lang niet alle teksten van de carnavalsliederen mochten gepubliceerd worden.

Na de val van Franco kent het feest weer een enorme opleving. In de rooms-katholieke streken van het land is carnaval een driedaagse feestviering die vooraf gegaan wordt door een vastentijd. De naam ‘carne (vlees) vale (vaarwel)’ betekent dus vaarwel aan het (vlees) eten. Dit einde wordt uitbundig en massaal gevierd. Het tijdstip van het carnaval verschilt door de plaatselijke gebruiken. Zo kan het bij voorbeeld al na Kerstmis, na Drie Koningen, op 17 januari ( de dag van de Heilige Antonius) of op 2 februari (Lichtmis)gevierd worden. Maar de eigenlijke kern van carnaval ligt in de week voorafgaand aan Aswoensdag.

carnaval-alicante-2017-cartel
De viering van carnaval in Alicante is een van de meest karakteristieke van de provincie Valencia. Het Alicante carnaval begint dit jaar op donderdag 23 februari,hier vette donderdag genoemd vanwege de consumptie van grote hoeveelheden worst en spek. Zaterdag 25 februari is de zogenaamde Ramblero met feest op straten en pleinen.
De Rambla de Mendez Nuñez,de centrale verkeersader van Alicante,wordt afgesloten voor autoverkeer en is dan één groot terrein voor feestvierende en verklede mensen tot in de kleine uurtjes.
Op een groot podium spelen bands en DJ’s.

photogrid_1488060725843 photogrid_1488060795161 photogrid_1488060832809photogrid_1488060983632Wij zaten om 22.00 uur nog heerlijk buiten op een terrasje en konden zo een bonte verzameling mensen,soms hilarisch uitgedost,zien voorbijtrekken.De Ramblero kent een heel gezellige en ontspannen sfeer waar vriendengroepen,families,kinderen etc. allemaal verkleed flaneren en genieten.

je danst, je doet, je dartelt als een kind
je bent zigeuner of prins
potkachel of schemerlamp
en je bent… jezelf…….

Aswoensdag 1 maart wordt een kartonnen ‘sardien’ ruim zo groot als een volwassen walvis plechtig verbrand, als afscheid van het wereldse carnaval en als zinnebeeld van de aankomende vastenperiode. Vele duizenden aanwezigen, verkleed als zwarte weduwe, priester, monnik, bisschop of zelfs paus, zeggen erbarmelijk rouwend en met veel misbaar definitief vaarwel aan het voorbije carnaval en bereiden zich voor op de religieuze vastentijd. De verbrande sardien geeft aan dat men noodgedwongen terugkeert tot de orde van de dag en het ongeremd feesten even voor bekeken houdt.

sardinaDe straten van Alicante staan gedurende die dagen bol van het feestgedruis. De officiële vieringen in de stad dateren al van ongeveer twee eeuwen terug toen er onder de heerschappij van koning Carlos III aan het hof in Madrid carnaval werd gevierd. Men denkt wel dat aan de oorsprong van deze vieringen eerdere gebeurtenissen ten grondslag liggen zoals de heidense rituelen tijdens de Romeinse periode. Dat waren vieringen om het einde van de winter en de eerste tekenen van de lente te vieren. De rooms-katholieke kerk heeft toen een aantal van deze vieringen opgenomen op zijn kalender. In die reglementering stonden de uren vermeld van wanneer tot wanneer men met een masker op op straat mocht komen, of hoe de autoriteiten een identiteitscontrole konden houden van een gemaskerd persoon. Het verbod om wapens te dragen tijdens deze dagen was er ook in opgenomen evenals het verbod om water en meel op de straat of op voorbijgangers te gooien. Als laatste was er een verbod om al te veel lawaai te maken.

De carnavalsviering verschilt per regio.
Een van de typische gebruiken in de plaats Aguilas zijn de eierdopjes (cascarones). Deze dopjes worden gevuld met confetti en ze worden kapot geslagen op de hoofden van vrienden en familieleden. Het gebruik zou komen doordat men geloofde dat eierdopjes een magisch voorwerp waren en door het christelijk verbond van eieren en wedergeboorte en de verrijzenis. Het hele jaar door worden er eierdopjes gespaard en enkele dagen voor de feestelijkheden worden zij gevuld met de confetti. Een van de momenten waarop men het meeste eierdopjes gebruikt worden is tijdens de nacht van het gevecht tussen Don Carnal en Doña Cuaresma op de Plaza de España. Men denkt dat er  op die plaats 25.000 eierdopjes gebruikt worden tijdens dit gevecht.

cascaronesDe cuerva is de typische drank tijdens carnaval en hij staat ook bekend als ‘de drank van de goden’. De echte carnavalvierders drinken een serieuze hoeveelheid van dit spul tijdens de lange dagen van de vieringen. Een bekroond recept van een van de vorige jaren is geschikt voor 100 liter cuerva: Twee flessen whiskey, twee flessen jenever, twee flessen wodka, twee flessen rode Martini, twee flessen witte Martini, tweeëntwintig flessen witte wijn, hetzelfde aantal flessen rode wijn, vijf liter sinaasappelsap, vijf liter citroensap, tien liter cola, vijfentwintig liter gaseosa (licht sprankelend water), één kaneelstokje, vijf kilo suiker en een aardige hoeveelheid stukjes fruit. Salud!

cuerva

ik heb na dit carnaval
zo’n bierlucht in mijn jekker
die snuif ik telkens op
en denk: wat was dát lekker!

2 gedachten over “Carnaval in Spanje”

  1. Wat leuk om zo dicht bij het carnaval te zitten. Wij boven de rivieren gaan niet zo gauw naar het zuiden. Heerlijk om bij wijze van spreken alles langs je terras te zien komen. Geniet nog maar even van!

    Like

  2. Leuk verhaal over carnaval apart ook die eierdopjes gevuld met confetti en de drank cuerva lijkt een beetje op onze bowl en lijkt me heerlijk zo te zien hebben jullie er van genoten.

    Like

Plaats een reactie