Overzicht van feesten gedurende de wintermaanden in Spanje

feest
Naast de vele populaire feesten die gevierd worden tijdens de zomermaanden, zit men in de winter ook niet stil en wordt er flink gefeest in Spanje. De meeste van deze feesten zijn lokaal of regionaal maar uiteraard zijn er ook enkele feesten die voor het hele land gelden. December is de maand van het Kerstfeest alsmede Oud en Nieuw maar daarbuiten wordt er in Spanje nog meer gefeest.

Nu de feestdagen weer voor de deur staan en er veel bedrijfsfeesten en etentjes zijn, familiebijeenkomst en feesten en nog veel meer activiteiten waarbij men gezellig bij elkaar komt om te praten, dansen,eten en … drinken. Precies dat laatste is nog steeds een groot probleem als men daarna achter het stuur moet kruipen waarbij men regelmatig met iets teveel alcohol op gaat rijden, iets wat in Spanje nog veel te veel gebeurt met alle gevolgen van dien. Om iets meer duidelijkheid te geven heeft de Guardia Civil een schema op Twitter geplaatst.
Alcohol en autorijden is eigenlijk nooit een goede combinatie,maar als richtlijn geldt in Spanje het volgende schema.

alcohol

  • Bestuurders van een motor of een personenwagen mogen 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben.
  • Bestuurders van vrachtwagens en nieuwe bestuurders mogen tijdens de eerste 2 jaar van hun rijbewijs slechts 0,3 promille alcohol in hun bloed hebben.
    Overigens kun je in Spanje ook bekeurd worden als je dronken over straat loopt en problemen veroorzaakt of gevaarlijk gedrag toont. Ook dronken fietsen kan bekeurd worden in Spanje omdat je immers aan het verkeer deelneemt en in de meeste gevallen gewoon op straat moet fietsen, in ieder geval bij het ontbreken van speciale fietspaden.
    Hierbij een kort overzicht van enkele festiviteiten die gevierd worden in Spanje in de winter.Alle hieronder gemelde data hebben betrekking op de wintermaanden 2016/2017.

2 december – Ons eigen feestje (pre-Christmas dinner)

14807482044610Met Ine en Leo zijn we naar ons favoriete restaurant Finca la Vuelta gereden waar tot de kerst de zogenaamde pre-Christmass dinners worden georganiseerd. De Finca is dan al sfeervol in kerststemming en vanavond was er ook muziek (Lady Jazz),waarbij o.a. internationale kerstliedjes werden gezongen.

14807505254730

6 december – Día de la Constitución

De Dag van de Grondwet is een feestdag op 6 december waarbij het goedkeuren van de Spaanse grondwet op 6 december 1978 herdacht wordt. Op die dag werd de huidige, post-Franquistische grondwet per referendum met een grote meerderheid aangenomen. Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd, die alle in het teken staan van deze grondwet. Het is voor de Spanjaarden tevens een vrije dag.
Het origineel exemplaar van de grondwet, ondertekend door koning Juan Carlos I, is bewaard in het gebouw van het Spaanse Congres van Afgevaardigden op de Carrera de San Jerónimo in Madrid.

constitucion_de_1978Tevens is 6 december de dag dat Alicante  zijn patroonheilige San Nicolás zal eren met een parade door de stad.
Traditioneel gaat dat gepaard met cadeautjes en snoep voor de kinderen.
Ook vinden er in deze periode weer de optochten van “Moros y Cristianos” plaats.Op 6 December 1244 werd Alicante namelijk heroverd op de Moren .
Zie voor een uitgebreidere beschrijving hier.

 

8 december – Día de la Inmaculada Concepción

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. In Spanje is het een nationale feestdag waarbij de Spanjaarden vrij hebben en over het algemeen naar een Kerk gaan (al gebeurt dat tegenwoordig steeds minder).

inmaculada

24-25 december – Navidad

Ook de Spanjaarden vieren Kerstmis maar dan net iets anders dan in Nederland en België. De belangrijkste dag is eigenlijk 24 december, de avond waarbij het Nochebuena is. Deze avond heeft men het traditionele Kerstdiner met familie en/of vrienden. Op 25 december is het Kerstmis waarop de Spanjaarden gedurende de Kerstlunch weer uitgebreid gaan eten en er genoten wordt van de vrije dag waarop de kinderen spelen met hun Kerstcadeaus. Kijk voor een wat uitgebreider beschrijving ook eens op: hoe vieren ze kerst.
Verwar 25 december niet meer de eerste Kerstdag want eigenlijk heeft Spanje maar één kerstdag, er is geen tweede en de meeste mensen moeten op 26 december weer gewoon gaan werken (als dat op een werkdag valt natuurlijk zoals in 2016 wanneer dat een maandag is). Alleen in sommige deelstaten zoals Catalonië wordt er een verbasterde tweede kerstdag gevierd omdat dit samenvalt met San Esteban.

Zoals voor de meeste mensen in Nederland een opgetuigde boom in het interieur voor het toppunt van gezelligheid staat, valt in menig Spaanse huiskamer vanaf begin december een compleet ingerichte kerststal of belén te bewonderen. De “Dia de Inmaculada Concepción” is het startsein voor de feestperiode die tot 6 januari duurt. Op die dag haalt men de stal weer van de zolder en geeft hem een prominente plek in huis.

Eromheen wordt vaak een compleet dorp of landschap gebouwd. Naast Maria, Jozef en het kindje Jezus, de Drie Wijzen, enkele engelen en herders met hun schapen, zijn alle ambachtslieden van het dorp vertegenwoordigd.
Ook op menig Plaza Mayor, en zelfs in de kerk van de kleinste dorpen is de kerststal trouwens voor een lange tijd te bezichtigen.

belen

 

31 december – Nochevieja

Oud en nieuw wordt natuurlijk in heel Spanje gevierd maar er is één plaats die door de Spanjaarden als het middelpunt (letterlijk en figuurlijk) van Spanje gezien wordt, de Puerta del Sol in hartje centrum Madrid. Duizenden mensen komen hier bijeen op de avond van de jaarwisseling om samen de 12 geluks druiven te eten (op elke klokslag een druif). Het verkleden, drinken van Cava, druiven eten en naar de traditionele klok boven het gemeentehuis van Madrid kijken is traditie in Spanje en wordt tevens op alle televisiekanalen uitgezonden.

uvas-y-cava

5 januari – Cabalgata de los Reyes Magos

In heel Spanje wordt er op 5 en 6 januari Driekoningen gevierd. Op 6 januari mogen alle kinderen hun cadeaus openen maar op 5 januari komen de Driekoningen aan in heel Spanje. Dat kan met de boot, auto, vliegtuig, helicopter etc. Traditiegetrouw gaat dit gepaard met een fantasierijke optocht door de stad/dorp waarbij vooral de grote steden veel aandacht besteden aan de stoet, de aankleding, dieren etc.
Een uitgebreid verslag van de Driekoningenviering vorig jaar in Alicante,vind je hier.
Enkele van deze optochten worden live op de televisie uitgezonden. De meest bekende is de optocht in Alcoy van Alcoi in de provincie Alicante. Deze optocht bestaat al sinds 1885 en is daarmee de oudste van heel Spanje.

los-reyes-magos-5

8 januari (2017) – La Vijanera (Cantabrië)

Op elke eerste zondag van een nieuw jaar, in 2017 dus op 8 januari, wordt in het Cantabrische dorp Solió het eerste carnavalsfeest van Spanje (en Europa) gevierd, het La Vijanera feest. Dit feest wordt gekenmerkt door de tientallen verklede personen die met de vreemdste maskers op door de straten van het dorp rennen.

3 februari – Fiesta de Moros y Cristianos

Gedurende de eerste week van februari (in 2017 is dat van 3 tot 7 februari) worden er in de plaats Bocairent in de provincie Valencia de Moros y Cristianos feesten gevierd. Het feest is in principe een eerbetoon aan de schutspatroon San Blas en het gaat om een van de oudste en bekendste feesten in haar soort. Vuurwerk, verklede mensen in kostuums, nagespeelde gevechten tussen de Moren en de Katholieken, processies en toneelspel vormen allemaal onderdeel van deze populaire feesten. In andere steden worden de Moros y Cristianos feesten ook wel gevierd in april, zoals in Alcoy (Alicante).

moren

23 februari (2017) – Carnaval

Tussen 23 februari en 1 maart (2017) wordt in Spanje op meerdere plaatsen carnaval gevierd. Bekende plaatsen om naar het carnaval te gaan zijn onder andere de Canarische Eilanden Tenerife en Gran Canaria waar men overigens meer dan een maand carnaval viert (op tropische wijze), Sitges met veel drag queens, het kleurrijke carnaval in Águilas in Murcia en Cádiz met de humoristische zangkunsten van groepen verklede personen, de zogenaamde Chirigotas.

carnaval-alicante-750x400

9-16 april (2017) – Semana Santa

In april zitten we natuurlijk al op het randje van de lente en daarna de zomer maar er is een feest, of eigenlijk een hele week van festiviteiten, die in Spanje traditioneel gevierd wordt: La Semana Santa. Het gaat hier om de Paasweek die bol staat van de kerkelijke tradities en gebruiken die in Spanje nog steeds merkbaar zijn. De Semana Santa kenmerkt zich door de emotionele processies waarbij beelden op zware karren gedragen worden terwijl het publiek huilt of de beelden toezingt. Een ander opvallend element zijn personages die de puntmutsen dragen, deze lijken veel op de Ku Klux Klan mutsen waardoor deze link onterecht wordt gelegd.

4 gedachten over “Overzicht van feesten gedurende de wintermaanden in Spanje”

  1. Nou zeg wat een feestjes te veel om bij te houden 😉Wel heel leuk om hier over te lezen!
    Geniet ze maar weer verder!Jolanda

    Like

Plaats een reactie